Otuz Maddesindeki Perikardiyal Kist Tedavisi Örneği
45 yaşındaki deniz kaptanı Ömer Can, uzun bir seyahatten dönüşünde omzunda ağrı hissetti ve grip olduğunu düşündü. Hapşırma ve öksürük krizleriyle mücadele eden Can, nefes almada zorluk yaşayınca Akçakale ilçesindeki bir hastaneye başvurdu. Tomografi sonucunda, akciğer ile kalp arasında bir kist olabileceği belirlendi.
Öneri üzerine Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine giden Can, detaylı tetkikler sonucunda belirtilen bölgede yaklaşık 2 cmlik bir kist tespit edildi ve hemen ameliyata alındı. Yaklaşık 10 dakika süren Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi (VATS) yöntemiyle gerçekleştirilen ameliyat sonrasında sağlığına kavuşan Can, 1 gün sonra taburcu oldu.
“Öksürürken, Hapşırırken Nefesim Kesiliyordu”
Deneyimini anlatan Can, “Uzun bir seyahate çıktım. Seyahat dönüşü omzumda ağrı başladı ve nefes alırken, hapşırırken nefesim kesiliyordu. Hastaneye gittim, kist olduğunu belirttiler. Ameliyat sonrasında şaşırtıcı derecede hızlı iyileştim. Küçük bir kesiyle bu kadar kısa sürede sağlığıma kavuşacağımı hiç düşünmemiştim” dedi.
“Göğüs Tüpü Takmadan Ameliyattan Çıktık”
Hastanenin Göğüs Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Muharrem Özkaya, hastanın tomografisinde perikardiyal kist tespit ettiklerini ve VATS metoduyla kisti aldıklarını açıkladı. Göğüs tüpü kullanılmaksızın gerçekleştirilen operasyonun yalnızca 10 dakika sürdüğünü belirten Özkaya, “Bu tür ameliyatlar genellikle göğüs tüpü gerektirir. Ancak hastamızı göğüs tüpü takmadan taburcu ettik ve işlem oldukça başarılı geçti” dedi.
“Bu Bizim İçin Önemliydi”
Hastanenin Göğüs Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilay Çavuşoğlu Yalçın da, hastanın ameliyatla sağlığına kavuştuğunu belirtti. Yalçın, perikardiyal kist ameliyatlarının yaygın olduğunu ancak tüpsüz bir şekilde gerçekleştirilen operasyonun önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu bizim için değerli bir deneyimdi ve hastamızla herhangi bir komplikasyon yaşamadık” dedi.